PODPROGRAM 2018 – efekty
- Krapkowickie Centrum Dobroczynności z terenu województwa opolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Opolu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 742 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Krapkowice
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
* 48 ton 289.62 kg żywności;
* 4452 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 60 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 35 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 25 uczestników
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2018
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących, a jej celami szczegółowymi są:
1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ,
4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2018 – czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1402,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1056 zł dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
· OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
· OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
· OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych ( OPL ) w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje: ( kg )
1 |
groszek z marchewką |
3,6 |
2 |
fasola biała |
3,6 |
3 |
koncentrat pomidorowy |
1,6 |
4 |
buraczki wiórki |
1,05 |
5 |
powidła śliwkowe |
1,8 |
6 |
makaron jajeczny |
4,5 |
7 |
makaron kukurydziany |
0,5 |
8 |
ryż biały |
3 |
9 |
kasza gryczana |
1,5 |
10 |
herbatniki maślane |
0,8 |
11 |
mleko UHT |
7 |
12 |
ser podpuszczkowy |
2,4 |
13 |
szynka drobiowa |
3 |
14 |
szynka wieprzowa |
2,1 |
15 |
pasztet wieprzowy |
0,64 |
16 |
kabanosy wieprzowe |
0,36 |
17 |
filet z makreli |
1,7 |
18 |
cukier |
4 |
19 |
miód nektarowy |
0,4 |
20 |
olej rzepakowy |
4 |
21 |
gołąbki w sosie pomidorowym |
1,6 |
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
6. Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Krapkowicach planował kwalifikowanie osób do Podprogramu 2016, po podjęciu współpracy z Europejską Fundacją Ludzi Dobrej Woli „SERDECZNA POMOC” z siedzibą w Jeleniej Górze, w zakresie bezpłatnej dystrybucji żywności dla najuboższych na terenie naszej gminy. Współpraca z ww. Fundacją była uzależniona od nawiązania przez nią współpracy partnerskiej i podpisania umowy dotyczącej przekazywania produktów żywnościowych dla najuboższych z Federacją Banków Żywności.
W związku z faktem, że nie doszło do podpisania umowy pomiędzy Fundacją, a Bankiem Żywności, tut. Ośrodek nie ma możliwości we własnym zakresie zająć się obsługą Podprogramu 2016.
UWAGA
Informujemy, że rodzice korzystający z pomocy OPS posiadający dzieci w wieku do 3 lat w dniach wtorek (20.01.2015) i środa (21.01.2015) w godzinach od 8.00 do 12.00 będą mogli odebrać kaszki i zupki dla dzieci.
Odbiór będzie miał miejsce w tut. Ośrodku Pomocy Społecznej na ul. Damrota 2 parter pokój nr 3.
Informacja o podjęciu współpracy gminy Krapkowice
z Bankiem Żywności w Opolu.
W miesiącu styczniu 2014r. gmina Krapkowice i Ośrodek Pomocy Społecznej w Krapkowicach podpisały umowę z Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach na realizację programu „Dostarczanie żywności najuboższej ludności UE w 2014r.”
Aby uzyskać pomoc:
należy zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej w Krapkowicach. Pracownicy socjalni z odpowiednich rejonów wydają skierowania wszystkim osobom do tej formy pomocy uprawnionym. Żywność będzie rozdzielana wśród podopiecznych OPS Krapkowice i jest przyznawana najuboższym mieszkańcom gminy Krapkowice.
Aby znaleźć kontakt i namiary na pracownika socjalnego opiekującego się Państwa rejonem zamieszkania - należy szukać pod poniższym linkiem.
Miejsce wydawania:
Otmęt ul. Damrota 2 parter pok. nr 3.
W dniach 02.07.2014 - 04.07.2014 w godz. 9.00 - 11.00 Ośrodek Pomocy Społecznej w Krapkowicach ul. Damrota 2 Ip. pok. 11 będzie wydawał z Banku Żywności w Opolu - "mleko bebiko" o ww. mleko mogą ubiegać się wszystkie rodziny korzystające z pomocy społecznej, które posiadają dzieci w wieku do lat 3.
Żywność będzie wydawana w następujących dniach:
06.02.2014r. w godz. 9.00 - 11.0